Vpliv virusov na razvoj avtoimunskih bolezni - Simončič, Eva (Placebo, 2022)
Znano je, da lahko virusne okužbe vplivajo na razvoj avtoimunskih bolezni. Virusi, za katere obstaja največ dokazov, da vplivajo na razvoj avtoimunskih bolezni, so enterovirusi in herpesvirusi. Virusi lahko sprožijo avtoimunski odziv prek več različnih molekularnih mehanizmov, vključno z molekularno mimikrijo, aktivacijo opazovalcev in širjenjem epitopov. Tako epidemiološke študije kot študije na živalih so pokazale, da imajo virusne okužbe lahko tudi zaščitno vlogo pred avtoimunostjo. V članku je poudarek na povezavi med virusnimi okužbami in sladkorno boleznijo tipa 1 ter sistemskim lupusom eritematozusom.
Keywords: autoimmunity, viral infections; Avtoimunost; Avtoimunske bolezni; sistemski lupus eritematozus; sladkorna bolezen tipa 1; systemic lupus erythematosus; type 1 diabetes; Virusi; virusne okužbe