Vzklitje slovenskega umetnostnozgodovinskega izrazja - Dolšina, Marjana (Jezik in slovstvo, 2015)
Izoblikovanje strokovne terminologije je temeljni pogoj za uveljavitev in razvoj vsake znanstvene discipline, saj predstavlja ključno orodje za ubesedovanje teoretičnih spoznanj. Začetke neposrednih prizadevanj za vzklitje slovenske umetnostnozgodovinske terminologije lahko zasledimo v zadnji četrtini 19. stoletja. S pionirskim delom se je takrat spopadel duhovnik in umetnostni zgodovinar Janez Flis v svoji knjigi Stavbinski slogi. Ta prvič v slovenščini predstavlja celovit pregled razvoja arhitekture in hkrati ponuja obsežen nabor slovenskih strokovnih izrazov s tega področja, ki ga spremljajo že uveljavljeni termini iz tujih jezikov, pretežno iz nemščine. Analiza besedja, ki se nanaša na gotsko obokavanje, razkriva terminološko podobo slovenske umetnostne zgodovine na prvi stopnji razvoja, pred dokončno uveljavitvijo z ustoličenjem na ljubljanski univerzi leta 1919.
Keywords: Flis, Janez, 1841-1919; "Stavbinski slogi"; Slovene; slovenščina; terminologija; terminology; znanstveni jezik; art history; umetnostna zgodovina; architecture; arhitektura; duhovniki; umetnostni zgodovinarji; 19./20. st.