Posebnosti rastja in rastlinstva Krajinskega parka Zgornja Idrijca v zahodni Sloveniji - Dakskobler, Igor (Gozdarski vestnik, 2026)
Prevladujoče rastje Krajinskega parka Zgornja Idrijca je gozd. Njegove združbe uvrščamo v več kot 25 asociacij. Sestoji večine med njimi sodijo med evropsko varstveno pomembne habitatne tipe. Z gledišča varstva narave so zanimiva redka polsuha travišča na karbonatni podlagi (gozdne jase in travniki na obrobju parka), vlažna travišča in mokrišča v Idrijski Beli in v povirju Idrijce pod Mrzlo Rupo, združbe skalnih razpok in melišč ter kamnite trate na grebenih kraških planot. V bogatem rastlinstvu parka, ki obsega več kot 800 praprotnic in semenk, je tudi več kot 60 zavarovanih vrst in 57 vrst iz rdečega seznama Republike Slovenije. Tod uspeva pet evropsko varstveno pomembnih rastlin: Primula carniolica, Primula × venusta, Hladnikia pastinacifolia, Aquilegia iulia in Cypripedium calceolus. Rastlinske združbe, ki smo jih popisali Parku, uvrščamo v petnajst evropsko varstveno pomembnih habitatnih tipov.
Keywords: Aremonio-Fagion; flora, endemic species; flora, endemiti; Natura 2000; občina Idrija; Ranunculus braun-blanquetii; the Idrija municipality; vegetacija; vegetation