Government Responses to COVID-19 - Koca, Zafer (Central European Public Administration Review, 2022)
Namen: Namen raziskave je ponuditi primerjavo vladnih odzivov in izzivov, s katerimi so se srečevale oblasti v državah Višegrajske skupine med izbruhom pandemije covida-19. Zasnova/Metodologija/Pristop: Raziskava temelji na metodi primerjalne analize. Vladni odzivi so analizirani s pomočjo pregleda literature in podatkov, pridobljenih iz različnih virov, npr. ourworldindata.org, OECD, WHO, Svetovne banke, Eurostata, CoronaNET in spletnega orodja za spremljanje odzivov oblasti na novi koronavirus (Covid-19 Government Response Tracker). Ugotovitve: Države Višegrajske skupine so se v začetni fazi uspešno soočile s pandemijo covida-19. V primerjavi s številnimi drugimi državami v Evropi ali po svetu so zabeležile manj obolelih in nižjo smrtnost. Uspešne so bile predvsem zahvaljujoč pravočasnemu in odločnemu odzivanju ter ostrim ukrepom za zajezitev bolezni. Povsod so se dosledno izvajali nefarmakološki ukrepi. K premagovanju covida-19 so v članicah Višegrajske skupine pomembno prispevali obvezno nošenje mask, zaupanje v vlado ter težnja prebivalstva k spoštovanju predpisov. Žal pa je v dveh državah skupine (Poljska in Madžarska) med pandemijo nazadovala demokracija. Vpliv v praksi: Raziskava kaže, da se pandemije hitro širijo in v kratkem času prizadenejo številne države. Imajo pomemben vpliv na javno zdravje, gospodarstvo ter družbene in politične strukture držav. Da bi zmanjšale ali preprečile njihove učinke, se morajo vlade odzvati hitro. Prav čas je ključni dejavnik uspeha v boju proti pandemiji in pri omilitvi njenih posledic. Izvirnost/Vrednost: Cilj raziskave je zagotoviti podrobno in primerjalno analizo vladnih odzivov in izzivov držav Višegrajske skupine v boju proti covidu-19 v začetni fazi pandemije.
Keywords: Covid-19; države Višegrajske skupine; government responses; nefarmakološki ukrepi; NPIs; policy responses; politični odzivi; Visegrad countries; vladni odzivi