Excess molar volumes of binary liquid mixtures of cyclohexane-carbon tetrachloride and toluene-benzene at various temperatures - Petek, Aljana (Acta chimica slovenica, 1998)
z gostotomerom smo izmerili gostote raztopin cikloheksana z ogljikovim tetrakloridom pri 288.15, 293.15 in 298.15 K ter raztopin toluena z benzenom pri 293.15, 298.15 in 308.15 K in iz njih izračunali presežne molske volumne. S pomočjo Floryjeve teorije za raztopine smo za sistem cikloheksen-oljikov tetraklorid pri 298.15 K izračunali presežno molsko entalpijo. Izračunana vrednost za ekvimolarno mešanico se relativno dobro ujema z eksperimentalno določeno.
Keywords: entalpija; fizikalna kemija; gostota; molski volumen; organske snovi; raztopine