16. september 1941 - Griesser Pečar, Tamara (Dignitas (Ljubljana), 2010)
V Sloveniji moramo med drugo svetovno vojno upoštevati dve ravni dogajanja: okupacijo in upor proti tej, ter revolucijo in upor proti njej. Komunisti so ustanovili Osvobodilno fronto. Uspelo jim je na svojo stran pritegniti leve skupine. V upor so šli zato, da izpeljejo revolucijo in prevzamejo oblast. OF je 16. septembra 1941 monopolizirala upor proti okupatorjem in razglasila vsakogar, ki se je organiziral izven OF, za izdajalca - pa četudi je deloval proti sovražnikom - in za izdajalce predvidevala smrtno kazen. Mnogi domoljubi so bili "likvidirani" od VOS-a, organizacije, ki je bila sestavljena izključno iz partijcev oz. mladinske organizacije SKOJ. Prof. dr. Lovro Šturm je bil prvi pravnik, ki je naredil pravno analizo teh revolucionarnih aktov. Sledil mu je mednarodnopravni strokovnjak prof. dr. Dieter Blumenwitz.
Keywords: druga svetovna vojna; komunistična stranka; NOB; Osvododilna fronta; Slovenija; varnostnoobveščevalne službe; VOS