Kärntner Minderheitenpolitik als Mittel zum Zweck - Gstettner, Peter (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
V eseju je analiziran najnovejši politični položaj na Koroškem, ki je nastal na podlagi političnih reakcij na odločitev avstrijskega Ustavnega sodišča v zadevi "dvojezični napisi". V kontekstu koroške manjšinske politike, ki jo deželni glavar Haider že leta konstantno izvaja - v soglasju s političnim vodstvom koroških Slovencev - je jasno, da ta odločitev pomeni tako za Republiko Avstrijo kot za koroške Slovence prelomnico. Za koroške Slovence se postavlja vprašanje glede nadaljnje "koalicije" z Jörgom Haiderjem in vodilnimi silami v okviru koroškega Heimatdiensta - za Avstrijo pa predstavlja razsodba, ki jo Haider tako burno napada, izziv posebne vrste: gre namreč zato, ali Avstrijska državna pogodba in pravna država še veljata in ali je najvišji sodni instanci dovoljeno terjati kako odločitev o izvajanju Avstrijske državne pogodbe - ali pa bo to vse žrtvovano uspešnim populističnim napadom deželnega glavarja Haiderja.
Keywords: Austria; Avstrija; Koroška; Slovenci; Slovenes; koroški Slovenci; Carinthian Slovenes; narodne manjšine; jezikovne manjšine; jezikovna politika; dvojezičnost; bilingualism