Uporaba polizoliranih vodnikov pri najvišjih napetostih - Voršič, Žiga (Elektrotehniški vestnik, 2009)
Snovalci elektroenergetskega sistema republike Slovenije težijo k zmanjšanju števila napetostnih nivojev. V prihodnosti bi naj imeli samo štiri: 0,4; 20; 110 in 400 kV. Na srednji napetosti je napetostni nivo 10 kV prisoten samo še v večjih mestih (Ljubljana, Maribor), večji problem predstavlja opustitev 220 kV napetostnega nivoja v prenosnem omrežju. Snovalci razmišljajo o ohranitvi tras 220 kV daljnovodov in prehod na 400 kV. Na videz najbolj preprosta rešitev je postavitev novih nadzemnih vodov, kar pa zahteva mnogo sredstev in nova soglasja. V članku je opisana možnost uporabe polizoliranih vodnikov, kar je finančno ugodneje od postavitve novih nadzemnih vodov.
Keywords: aluminij; aluminium; carbon; covered conductors; daljnovodi; karbon; poliuretan; polizolirani vodniki; polyurethane