The social cost-benefit analysis as estimation methodology - Petohleb Černeha, Samanta (Mednarodna revija za javno upravo, 2013)
Gospodarske investicije so pomemben dejavnik vsakega mesta, občine in države. V tranzicijskih državah in tudi v razvitih državah so zaradi hitre decentralizacije javnih funkcij lokalne oblasti pogosto v nezavidljivem finančnem položaju. Soočene so z nezadostnim proračunom, kar povzroča pomanjkanje finančnih sredstev za financiranje velikih infrastrukturnih projektov. Ker so investicije v infrastrukturne projekte kompleksne in drage, jih ni mogoče financirati iz proračuna lokalne oblasti. Glede na to, da decentralizacija vodi do zmanjšanja državnih finančnih sredstev, pa iz proračuna kapitalskih investicij na lokalni ravni ni mogoče financirati. Kadar proračunska sredstva lokalnih javnih organov ne zadostujejo in se želi zmanjšati zadolženost lokalnih oblasti za financiranje kompleksnih in dragih projektov lokalne in regionalne infrastrukture, se kot partner uveljavlja zasebni sektor (Sever, 2004). Tehnike združevanja sredstev lokalnega sektorja in zasebnega kapitala se uporabljajo za financiranje tistih projektov, ki imajo zadovoljivo stopnjo donosa na investirana sredstva in za katere obstaja visoka stopnja tveganja na donos kapitala.
Keywords: analiza stroškov; družbena vrednost projekta; Hrvaška; lokalna samouprava; lokalne javne investicije