Hugh Dalziel Duncan's advocacy for a theory of communicative action - McLuskie, Ed (Javnost (Ljubljana), 2006)
V šestdesetih letih je Hugh Duncan v ZDA vrnil v življenje pozabljeno teorijo komuniciranja, njegovo delo pa je potem spet šlo v pozabo. Perspektiva in senzibilnost simboličnega interakcionizma sta v ZDA utonili v pozabo vsaj dvakrat v 20. stoletju. Duncanova teza o komuniciranju in družebenem redu ni doživela priznanja zaradi prizadevanja, da bi proučevanje oblasti, hierahije in moči postavil v središče komunikativne interakcije. Duncanovo delo je bilo kritika raziskovanja komuniciranja; izhajal je iz pozabljene tradicije, ki jo je poskušal oživiti. Disciplina se je odrekla ideji komuniciranja v prid nepovezanim pojmom, za kar je Duncan krivil evropske učenjake, ki so sicer ponujali najboljše pojasnitve družbenega reda do prihoda simboličnega interakcionizma in filozofskega pragmatizma. Članek predstavlja Duncanovo teorijo komuniciranja kot teorijo družbe in predlaga njeno kritično vključitev v zgodovino idej, ki opozarja na pomembne predpostavke, ki jih ima teorizacija komuniciranja, kadar ga obravnava ali ne obravnava v odnosu do moči.
Keywords: Hugh Dalziel, Duncan; communication; komuniciranje; medosebne komunikacije; interakcije; social psychology; socialna psihologija