Localities and sites of the Southeastern-Alpine endemic species Spiraea decumbens Koch in Breginjski kot (Northwestern Slovenia) - Pavlin, Marko (Acta silvae et ligni, 2015)
V Breginjskem kotu (severozahodna Slovenija) smo popisali 49 nahajališč vzhodnoalpskega endemita polegle medvejke (Spiraea decumbens s. str.), ki ima tu vzhodno mejo svojega areala. Ugotovili smo dve novi nahajališči v novem kvadrantu (9746/4), in sicer na obrečnih skalah Nadiže pod goro Mijo pri Kozji peči, kar je za zdaj skrajna jugovzhodna točka celotnega areala. 26 nahajališč smo fitocenološko popisali. Sestoje, kjer ta endemit uspeva v dolomitnih skalnih razpokah, uvrščamo v asociacijo Spiraeo-Potentilletum caulescentis. Na dolomitnih meliščih in hudourniških vršajih je na manjših površinah prevladujoč v sukcesijskih stadijih, ki jih uvrščamo v provizorno asociacijo Aquilegio einseleanea-Spiraeetum decumbentis (zveza Petasition paradoxi) in v novo asociacijo Spiraeo decumbentis-Seslerietum calcariae (zveza Caricion austroalpinae). Ti stadiji se postopno zaraščajo s toploljubnimi listavci in na enem popisu smo preučeno vrsto našli v vrzelastem sestoju črnega gabra, ki ga uvrščamo v asociacijo Fraxino orni-Ostryetum. Njene populacije so vitalne in neogrožene, razen na obeh novih nahajališčih pod Mijo, ki bi zaradi majhnosti in mogočega zasutja s prodom morali biti deležni posebne varstvene pozornosti.
Keywords: fitogeografija; phytosociology; fitocenologija; populacisjka ekologija; Breginjski kot; Slovenia; Slovenija; Spiraea decumbens