Parametrična analiza odziva večnadstropnih lesenih stavb na vetrno obtežbo - Kurent, Blaž (Gradbeni vestnik, 2025)
Večnadstropne lesene stavbe so zaradi svoje lahkosti občutljive na nihanje zaradi vetra, kar lahko povzroča neugodje pri uporabnikih. Zato je merilo ugodja stanovalcev pogosto eden ključnih kriterijev pri projektiranju večnadstropnih lesenih stavb. V članku izračunamo pričakovane pospeške nihanja zaradi vetra za deset lesenih in hibridnih lesenih stavb z višinami med 22 m in 74 m, za katere so bili pridobljeni podatki o dimenzijah, masi ter dinamičnih lastnostih. Pospeški so bili izračunani po SIST EN 1991- 1-4:2005 ter ovrednoteni po ISO 10137. Parametrična analiza je pokazala, da lokacija stavbe najbolj vpliva na njen odziv, izmed dejavnikov oblike stavbe ima največji vpliv zaobljenost oziroma prirezanost robov. Ugotovljeno je bilo tudi, da je za doseganje merila ugodja pri nižjih stavbah primerneje povečati togost, pri višjih pa dodati maso. V analizo je bila vključena tudi trenutno najvišja lesena stavba na svetu, analiza pa je pokazala potencial gradnje še višjih lesenih stavb v prihodnosti.
Keywords: building oscillations; lesene stavbe; mejno stanje uporabnosti; nihanje stavbe; parametric analysis; parametrična analiza; serviceability limit state; timber buildings; vetrna obtežba; wind loading