Poročilo o 4. Slovenski folkloristični konferenci - Simetinger, Tomaž (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je 10. aprila 2026 potekala 4. Slovenska folkloristična konferenca z naslovom Aktualne raziskave in novi izzivi v slovenski folkloristiki. Konferenca je združila raziskovalke in raziskovalce z različnih slovenskih raziskovalnih in visokošolskih ustanov ter ponudila pregled sodobnih folklorističnih raziskav, ki segajo od analize folklornih žanrov in pripovednega izročila do vprašanj prostora, naravnih nesreč, digitalne folklore ter metodoloških izzivov sodobnega terenskega dela. Program je bil razdeljen v štiri tematske panele, ki so pokazali raznolikost raziskovalnih perspektiv in načinov obravnave folklornega gradiva, od jezikoslovnih in antropoloških pristopov do raziskav dediščine, zgodovinskih interpretacij ter sodobnih digitalnih okolij.
Keywords: Antropologija; Etnologija; Folklora; folkloristics; Folkloristika; Posvetovanja; Slovenia; Slovenija; Slovenska folkloristična konferenca; Strokovna poročila