Dinamična analiza deformiranja cestne varnostne ograje pri naletu vozila - Vesenjak, Matej (Strojniški vestnik, 2003)
V prispevku je obravnavana dinamična analiza jeklene cestne varnostne ograje. Slednja se uporablja na javnih cestah za preprečitev zdrsa vozila s cestišča ali preboja na nasprotni vozni pas. Evropski standard EN 1317 podaja natančna merila, ki jih mora izpolnjevati ograja. Dosedanje raziskave so pokazale, da je sedanja cestna varnostna ograja pri naletu vozila pretoga, kar ima za posledico prevelike pojemke pri naletu vozila. Na togost ograje ima v začetni fazi trka vozila ob varnostno ograjo najveeji vpliv distanenik. Namen raziskave je oblikovanje novega distančnika, ki bo zmozen povečane absorpcije energije trka in s tem nadzorovane deformacije pri naletu vozil. Ustreznost novih oblik distančnika je bila preverjena z dinamičnimi nelinearnimi (materialna, geometrijska in strukturna nelinearnost) analizami trirazseznega modela varnostne ograje po metodi konenih elementov. Rezultati računalniskih simulacij kazejo, da je sedanji distančnik pretog in da lahko z drugačnimi oblikami distančnikov povečamo zmožnost elasto-plastičnega deformiranja in s tem absorpcijo energije trka ter tako posredno zmanjšamo pojemke potnikov v vozilih med trkom in povečamo cestno varnost.
Keywords: varnost na cestah; ograje varnostne; analize dinamične; simuliranje numerično; simuliranje nelinearno; varnostne ograje; similacije; dinamična analiza; zdrs