Skupni prevzem - Sotošek, Nina (Podjetje in delo, 2022)
Avtorici obravnavata institut skupnega prevzema oziroma usklajenega delovanja (angl. persons acting in concert) in njegovo implementacijo v slovenski pravni red. Institut je bil v slovenskem prevzemnem pravu na novo urejen z Zakonom o prevzemih (ZPre-1) iz leta 2006, s katerim je Slovenija uskladila prevzemno zakonodajo s Trinajsto direktivo EU, katere glavni namen je bil sprejetje potrebnih ukrepov na ravni EU za zaščito zlasti manjšinskih delničarjev v primeru prevzema kontrole nad njihovimi družbami. V članku so predstavljeni tudi razlogi za nastanek instituta, obravnavana vprašanja, ki so povezana z umestitvijo instituta v prevzemno zakonodajo, opisane zakonske domneve koncentriranja in pravne posledice, ki se pojavljajo v zvezi z omenjenim institutom. V nadaljevanju je obravnavana primerjalnopravna analiza ureditve instituta usklajenega delovanja ter predstavljena sodna praksa, ki se pojavlja v zvezi z njim. V sklepu so podane zaključne ugotovitve avtoric.
Keywords: concentrations; gospodarske družbe; gospodarsko pravo; institut usklajenega delovanja; joint takeover; koncentriranje; persons acting in concert institute; prevzemi; skupni prevzemi; takeover; Thirteenth EU Directive; Trinajsta direktiva EU