Eshaton v plamenih - Kocijančič, Matic (Primerjalna književnost, 2017)
Uveljavljene interpretacije Cankarjevega Hlapca Jerneja in njegove pravice v tej povesti pogosto razbirajo simbolno upodobitev socialistične revolucije, afirmativno napoved poznejšega revolucionarnega dogajanja na naših in tujih tleh. Prvi del članka prikaže - na podlagi podrobne analize osrednje pripovedi in njene razdrobljene predzgodbe - temeljne probleme tovrstnih interpretacij. Drugi del članka preučuje religiozne vidike povesti, ki odražajo Cankarjev ambivalenten odnos do krščanstva, obenem pa razkrivajo Cankarjevo intuicijo, da moderni revolucionarni fenomeni slonijo na specifični transformaciji krščanske eshatologije.
Keywords: "Hlapec Jernej in njegova pravica"; Cankar, Ivan, 1876-1918; Christianity; eschatology; eshatologija; krščanstvo; revolucija; revolution; Slovene literature; Slovenian literature; slovenska književnost