Analiza izvorov stresa osnovnošolskih učiteljev - Depolli, Katja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2011)
Učitelji so pri svojem delu izpostavljeni mnogim različnim izvorom stresa. V pričujoči raziskavi nas je zanimalo, kako se potencialni stresorji pri delu osnovnošolskega učitelja razlikujejo po svoji moči in pogostosti, ter kateri od njih so najpomembnejši izvori stresa učiteljev. V raziskavo smo vključili 242 osnovnošolskih učiteljev iz cele Slovenije. Uporabili smo Lestvico stresa,s katero ugotavljamo moč in pogostost 49 pojavov, ki pri učiteljih lahko delujejo kot potencialni stresorji. Rezultati so pokazali, da so najpomembnejši izvori stresa dejavniki, povezani z učiteljevo delovno obremenjenostjo, vedenjem in motiviranostjo učencev ter šolskim sistemom. Ugotovili smo nekaj manjših razlik v zaznavi stresorjev med spoloma ter med skupinami učiteljev glede na stopnjo, na kateri poučujejo.
Keywords: teachers; učitelji; stres; stress; osnovne šole; primary schools; Stress inventory; Lestvica stresa