Predictors of recurrence in stage I invasive breast carcinoma - Baitchev, George (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. V naši retrospektivni študiji smo želeli ugotoviti, ali lahko s šestimi klasičnimi napovednimi dejavniki predvidimo preživetje brez znakov bolezni pri bolnicah, ki smo jih zdravili zaradi raka dojke, stadij I. Bolnikiin metode. Proučevali smo 181 bolnic, ki smo jih kirurško zdravili v obdobju med 1991 in 1995. Opredelili smo velikost tumorja, histološki tip, invazijo v limfne in krvne žile, malignostno stopnjo tumorja, hormonske receptorje in starost bolnic. Želeli smo ugotoviti soodvisnost med temi napovednimi dejavniki in ponovitvijo bolezni. Rezultati. Pri 4 bolnicah (2,2%)se je bolezen ponovila lokoregionalno, pri 6 (3,3%) pravtako lokoregionalno, vendar z oddaljenimi zasevki, pri 13 (7,2%) pa z oddaljenimi zasevki. Rezultati univariatne analize so potrdili, da so statistično značilnopovezani s preživetjem brez znakov bolezni naslednji napovedni dejavniki: velikost tumorja, starost bolnic ter tumorska invazija v limfne in krvne žile. Rezultati multivariatne analize pa so pokazali statistično zelo pomembno soodvisnot med preživetjem brez znakov bolezni ter starostjo (p = 0,007) in tumorsko invazija v limfne in krvne žile (p = 0,00001), medtem ko velikost tumorja ni bila več statistično značilno povezana s preživetjem (p = 0,067). Zaključki. V raziskavi smo ugotovili, da naslednji trije hkrati uporabljeni napovedni dejavniki, kot so velikost tumorja, tumorska invaziva v limfne in krvne žile in starost bolnic, lahko zanesljiveje predvidijo ponovitev bolezni po zdravljenju raka dojke v stadiju T1N0M0.
Keywords: breast; Breast neoplasms; dojke; Neoplasm recurrence, local; Neoplasm staging; Prognosis; prognoza; rak (medicina)