Agricultural-induced environmental Kuznets curve for South Africa - Phiri, Andrew (Managing global transitions, 2025)
Namen članka je preučiti vpliv kmetijskega sektorja na kmetijske emisije v Južni Afriki. V ta namen ocenjujemo kmetijsko pogojeno okoljsko Kuznetsovo krivuljo za Južno Afriko med letoma 1990 in 2022 z uporabo konvencionalnih ter pragovnih regresijskih okvirjev. Naše regresijske ocene razkrivajo »grbasto« razmerje med kmetijsko proizvodnjo in kmetijskimi emisijami, pri čemer kmetijska proizvodnja povzroča nižje kmetijske emisije nad pragovnimi ocenami 4.876 in 6.100 metričnih ton emisij CO2. Nadaljnje raziskave kažejo, da je južnoafriško gospodarstvo od leta 2010 dosledno ostalo nad temi pragovi. Poleg tega analiza napovedi časovnih vrst z uporabo modelov ARIMA kaže, da je kmetijska proizvodnja na naraščajoči (emisije pa na padajoči) poti. Vendar analiza napovedi tudi kaže, da južnoafriški kmetijski sektor ne bo dosegel cilja neto nič emisij do leta 2050. Skupaj ti izsledki pomenijo, da je Južna Afrika pred pandemijo covida-19 sledila poti trajnostnega razvoja, vendar trenutna pot morda ne bo zadostna za dosego ciljev trajnostnega razvoja do leta 2050.
Keywords: agricultural emissions; agricultural sector; ARIMA forecasting; environmental Kuznets curve (EKC); Južna Afrika; kmetijske emisije; kmetijski sektor; napovedovanje z ARIMA; okoljska Kuznetsova krivulja; pragovni regresijski model; South Africa; threshold regression model