Neekonomski vidiki lastništva - Rus, Veljko (Družboslovne razprave, 1988)
Avtor obravnava nekatere neekonomske funkcije lastnine v družbah na prehodu v postkapitalizem. Stare popredmetene lastniške družbe kot tudi nove razpredmetene nelastniške družbe (jugoslovanski primer) so vzdrževale razkol med delom in lastništvom. Korekcija je mogoča le v tesni povezanosti med delomin lastnino. Reprofesionalizacija dela, do katere bo prišlo, ne bo vodilale k bolj kreativnemu in osebnemu delu, ampak tudi k bolj osebnim in zasebnim oblikam lastnine. Tem razvojnim procesom se ne bodo izignile tudi socialistične družbe. V Jugoslaviji se je dražbena lastnina uresničila kot dejanska ukinitev lastnine. Ob lastnino je bila celotna populacija, oblast pa je prevzela nadzor nad celotno ekonomijo. Po mnenju avtorja je nujen proces "reprivatizacije" dražbene lastnine. Samoupravljanje bi postalo mogoče šele s pluralizmom lastniških oblik Dokler so namreč proizvodna sredstva v družbeni lasti, je družba delodajalec, delavci pa imajo mezdni status. Šele s samozaposlovanjem bi bilo mogoče konstituirati samoupravljanje.
Keywords: capital; delo; družbena lastnina; kapital; labour; lastnina; lastniški odnosi; postcapitalism; postkapitalizem; property; property relations; samozaposlovanje; self-employment; social property