Vpliv bioloških zdravil na kakovost življenja bolnikov z revmatološkim obolenjem - Dobnik, Mojca (Obzornik zdravstvene nege, 2013)
Uvod: Veliko ljudi, ki obolevajo za revmatičnimi boleznimi, ima pogoste in hude bolečine, zato je zelo pomembno učinkovito in hitro obvladovanje le-teh. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali kronična bolečina vpliva na izvajanje vsakodnevnih aktivnosti in kakovost življenja bolnikov z revmatološkim obolenjem. Metode: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. V raziskavi je sodelovalo 30 % naključno izbranih bolnikov (n = 90), ki so bili zdravljeni z biološkimi zdravili na Oddelku za revmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor v letu 2011. Pridobljene samoocene v letu 2011 smo primerjali z samoocenami sodelujočih bolnikov, pridobljenimi že pred začetkom zdravljenja z biološkimi zdravili. Kot raziskovalni instrument je bil uporabljen vprašalnik Promis HAQ, tj. vprašalnik za pridobitev samoocene opravilnih zmožnosti, bolečine in kakovosti življenja bolnikov z revmatološkim obolenjem. Cronbach alfa uporabljenega vprašalnika je bil 0,950. Za obdelavo podatkov je bil uporabljen računalniški program SPSS 20.0. Uporabljena je bila deskriptivna statistika, t-test za ugotavljanje statistično pomembnih razlik med spremenljivkami ter linearna regresijska analiza, s katero smo ugotavljali vpliv neodvisne spremenljivke na proučevano odvisno spremenljivko. Rezultati: Bolniki imajo, kljub sicer pomembnemu izboljšanju po zdravljenju z biološkimi zdravili, največ težav na področju opravljanja gospodinjskih del (x = 2,58, s = 0,810), prehranjevanja (x = 2,34,s = 0,683), gibanja (x =2,189, s = 0,735) in izvajanja osebne higiene (x = 2,20, s = 0,705). Po zdravljenju z biološkimi zdravili se je pri bolnikih stopnja bolečine statistično pomembno zmanjšala (t = 9,177, p < 0,001), izvajanje vsakodnevnih dejavnosti se je izboljšalo (t = 15,148, p < 0,001), prav tako se je izboljšala kakovost življenja (t = 9,339, p < 0,001). Bolečina ima statistično pomemben vpliv (ß = 8,554, p < 0,001) na kakovost življenja bolnikov. Diskusija in zaključek: Kot smo ugotovili, je bolečina prevladujoč dejavnik, ki bolnike z revmatološkim obolenjem omejuje pri izvajanju vsakodnevnih aktivnosti in vpliva na kakovost njihovega življenja. Zaradi tega je poleg zgodnjega odkrivanja revmatičnih bolezni in obvladovanja bolečine zelo pomembno tudi zdravstvenovzgojno delovanje medicinskih sester.
Keywords: activities of daily living; biološka zdravila; chronic pain; izboljšanje aktivnosti; kronična bolečina; performance improvement; revmatične bolezni; therapy; zdravljenje; življenjske aktivnosti