Does the Mediterranean exist in states' diplomatic rituals? - Arbeiter, Jana (International journal of Euro-Mediterranean studies, 2017)
Diplomacija je osrednjega pomena za mednarodne odnose in predstavlja enega glavnih elementov in instrumentov državne moči. Vsi akterji v mednarodni skupnosti so zavezani skupnim pravilom obnašanja v medsebojnih odnosih in ne morejo delovati brez hierarhije. V diplomaciji se takšna hierarhija najbolje izraža v prednostnem vrstnem redu, ki se uporablja za jasno predstavljanje porazdelitve simbolične moči med meddržavnimi in znotrajdržavnimi političnimi akterji. Namen tega članka je preveriti domnevo, ali se regionalni vpliv (torej Sredozemlja) odraža tudi v diplomatski praksi vrstnega reda sredozemskih držav. Podrobna analiza 16 sredozemskih držav ne potrjuje te domneve. Regija ne vpliva na prednostni vrstni red, ta pa je odvisen od značilnosti nacionalnega političnega sistema, kar je treba upoštevati pri analizi širšega vidika regionalnih meddržavnih odnosov.
Keywords: Diplomacija; Diplomacy; International relations; Mednarodni odnosi; Political power; Politična moč; sredozemske države