Der „Giardino poliglotta“ des Uni-Campus in Forli (Bologna) - Ho¨hmann, Doris (Scripta manent (Ljubljana), 2025)
Kulturnopolitično pobudo Giardino Poliglotta (Poliglotski vrt), ki domuje na podružnici bolonjske uni-verze v Forliju, najbolje opišemo kot nenehno razvijajoč se kulturni in družbenopolitični projekt, ki ga sestavljajo med seboj ohlapno povezani mikroprojekti. Njegovi cilji so predvsem spodbujanje je-zikovnih veščin, obravnavanje vprašanj večjezičnosti in raznojezičnosti ter okoljskih tem, posredova-nje znanstveno utemeljenega znanja na poljudnoznanstven način v okviru vseživljenjskega učenja ter spodbujanje družbene kohezivnosti. Po kratki predstavitvi osrednjih ciljev avtorica podrobneje pojasni ozadje in vodilna načela, na katerih temelji projekt Giardino Poliglotta, ter na kratko opiše nekatere od doslej izvedenih mikroprojektov. Prispevek zaključuje kritičen pogled na odprta vprašanja v zvezi z informacijskimi krajinami in večjezičnostjo.
Keywords: družbena in okoljska trajnost; lebenslanges Lernen; lifelong learning; Mehrsprachigkeit; multilingualism; plurilingualism; raznojezičnost; social and ecological sustainability; soziale und ökologische Nachhaltigheit; večjezičnost; Vielsprachigkeit; vseživljenjsko učenje