Prednosti in omejitve pri uporabi materialov z oblikovnim spominom za praktične uporabe - Ptičar, Matjaž (Strojniški vestnik, 2000)
Novi materiali omogočajo v strojništvu doseganje ciljev, ki do odkritja teh materialov niso bili uresničljivi. Razvoj materialov se usmerja predvsem k izboljševanju najpogosteje zahtevanih lastnosti, nekateri materiali pa izkazujejo določene posebnosti zaradi katerih je področje njihove uporabe še posebej široko. Med slednje spadajo tudi materiali z oblikovnim spominom, ki so pod vplivom temperaturnih sprememb zmožni spreminjati obliko in pri tem tudi opravljati delo. V prispevku so opisane posebnosti teh materialov ter njihove prednosti in pomanjkljivosti pri uporabi za praktične primere.
Keywords: materiali pomnilni; spomin oblikovni; superelastičnost; varovala termična; materiali; oblikovni spomin