Razvoj zakonodaje - Krmelj, Vlasta (Geografski obzornik, 2006)
Zavedanje o pomenu in varovanju prsti zahteva celovito in poglobljeno razumevanje okolja, zato se tudi razvoj predpisov, ki pokrivajo področje prsti oziroma tal, pojavlja šele v zadnjih desetih letih. Varovanje prsti se pojavlja že od druge svetovne vojne, le da je bil način varovanja posreden preko varovanja rodovitnih zemljišč za proizvodnjo hrane. Potrebna je nova zakonodaja, ki ureja prst samostojno. To pa ne pomeni, da je potrebno preklicati obstoječo zakonodajo. Nova zakonodaja naj bi kot dežnik vključila in povezala vse dosedanje varovalne mehanizme ter zagotavljala celovito in trajnostno gospodarjenje s prstjo.
Keywords: pedogeografija; prst (pedologija); tla; varstvo okolja; varstvo narave; environmental protection; pravna ureditev; Slovenia; Slovenija; Europe; Evropa