Aritmetična-logična enota z zaporedno logiko za izračun utežne vsote s programirnimi vezji - Osebik, Davorin (Informacije MIDEM, 2005)
V članku je opisana izvedba aritmetično-Iogične enote z zaporedno logiko za sprotno določitev utežne vsote implementirane v programirna vezja (FPGA). Aritmetično logično enoto lahko uporabimo pri načrtovanju in izvedbi digitalnih FIR sit. Celotna struktura sita ima modularno zasnovo, ki podpira enostavno razširitev digitalnega FIR sita glede na poljubno število koeficientov. Zgradba modulov temelji na uporabi zaporedne logike za izvajanje aritmetičnih operacij. Pri načrtovanju smo se omejili na 16-bitni zapis vhodno-izhodnega signala digitalnega FIR sita. Načrtovanje digitalnega FIR sita z opisano aritmetično logično enoto za izračun utežne vsote koeficientov zagotavlja majhno aparaturno kompleksnost in linearno naraščanje aparaturne kompleksnosti sita glede na število koeficientov. FIR sito je zasnovano tako, da se lahko uporabi kot samostojno vezje. Opisana aritmetično logična enota v sistemu digitalnega FIR sita omogoča sproten vnos koeficientov v času med dvema vzorcema vhodnega signala, zato jo lahko uporabimo tudi kot FIR enoto v sistemu adaptivnega sita. Za načrtovanje aritmetično-logične enote in njene uporabe pri izvedbi digitalnih FIR sit smo uporabili programski paket Xilinx ISE 6.1 WebPack, ki podpira vnos, sintezo vezja in implementacijo v programirna vezja. Izbrali smo programirno vezje XC3S-400, družine Spartan, firme Xilinx. Vanj smo implementirali digitalna FIR sita z 8, 16, 32 in 64 koeficienti. Simulacijo digitalnega FIR sita smo opravili s programskim paketom ModelSim. Pri tem smo na osnovi rezultatov simulacije ugotovili, da lahko pri 16-bitnem zapisu vhodnega signala, dosežemo frekvenco vzorčenja 4.4MHz.
Keywords: aritmetično-logična enota; digitalna sita; obdelava signalov; programirna vezja