Fiziologija pljuč - Stožer, Andraž (Medicinski razgledi, 2012)
V tretjem in zadnjem delu pregleda podrobno in kvantitativno analiziramo vpliv ventilacije alveolnega mrtvega prostora in šanta na izmenjavo plinov in predstavimo racionalen pristop k diferencialni diagnostiki dveh najpogostejših vzrokov motenega delovanja pljuč. Na koncu predstavimo najpomembnejše elemente uravnavanja dihanja.
Keywords: diagnostika; fiziologija pljuč; hipoksemija; pulmonary physiology; hypoxemia; ventilacija alveolnega mrtvega prostora; šant; alveolar dead space ventilation; shunt; diagnosis