"Our Bengal mission" - Motoh, Helena (Dve domovini, 2019)
V nasprotju z apostolskim pismom Maximum illud, ki je od misijonarjev zahtevalo, da pretrgajo vezi z nacional(istič)nimi in kolonialnimi interesi, je bil misijonarski podvig medvojnih jugoslovanskih misijonark in misijonarjev v Bengaliji globoko prežet s patriotizmom, tako časopisje kot misijonarski tiski pa so jugoslovanski bengalski misijon prikazovali kot simbolno zmago nove jugoslovanske države. Članek želi to protislovje interpretirati z raziskavo načinov, na katere so usklajevali konflikt med transnacionalnim misijonarskim projektom in nacionalističnimi programi, pri čemer so bili pogosto pred težavno odločitvijo, interesom katere nacije naj sledijo.
Keywords: 1918-1939; Bengalia; Bengalija; Jugoslavija; jugoslovanski misijonarji; misijonarji; misijoni; missionaries; missions; narodna zavest; nationalism; patriotism; patriotizem; Yugoslav missionaries; Yugoslavia