Diversity, distribution and cultural significance of Coccinellidae (Ladybirds) in the Dehradun region of Uttarakhand, India - Jabbar Mir, Shafkat (Hacquetia, 2025)
Raziskava ocenjuje raznolikost, razširjenost in kulturni pomen družine Coccinellidae (pikapolonic) v Dehradunu (Indija). Dokumentiranih je bilo 32 vrst iz 19 rodov, pri čemer je rod Coccinella najpogostejši z vrstami C. septempunctata, C. transversalisin Cheilomenes sexmaculata. Največja vrstna pestrost je bila zabeležena na nižjih nadmorskih višinah (300 m), pri čemer sta vrsti Coccinella septempunctata in Hippodamia variegata pokazali največji višinski razpon, vendar z izrazitim upadom ob naraščanju nadmorske višine. Največja raznolikost družine Coccinellidae je bila v kmetijskih ekosistemih zaradi razpoložljivosti plena in heterogenosti habitatov, medtem ko je bilo v cvetličnih vrtovih, nasadih manga in gozdovih manj vrst. Vrste Illeis cincta, Halyzia sanscrita in Harmonia axyridis so bile še posebej pogoste tako na kmetijskih kot vrtnih površinah, kar kaže na njihovo ekološko prilagodljivost. Preučili smo tudi etnozoološke prakse skupnosti Vann Gujjar in Pahari, ki uporabljajo vrste, kot so Coccinella hieroglyphica, C. leonina in Propylea dissectaza zdravljenje astme, kašlja in kožnih bolezni. Medkulturna analiza je razkrila preference glede uporabe posameznih vrst, pri čemer ima Coccinella septempunctatanajvečjo kulturno vrednost zaradi svojega simbolnega in medicinskega pomena.
Keywords: animal-assisted therapy; Coccinella; habitat (ecology); habitat (ekologija); India; Indija; kmetijska raba tal; land use, rural; terapija s pomočjo živali