Koprecipitacijska metoda za pripravo keramičnih materialov - Maček, Jadran (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Kompozitne materiale niklja in z itrijevim oksidom stabiliziranega cirkonijevega oksida (YSZ) smo pripravili na dva načina, t.j. z mešanjem nikljevega oksida oziroma finega nikljevega prahu z YSZ prahom ali z metodo gelske-koprecipitacije iz vodnih raztopin odgovarjajočih kloridov z amoniakom. Produkte soobarjanja smo sušili (120°C), kalcinirali (950°C) in mleli, sintrali pri 1300°C ter reducirali v plinski mešanici Ar/4 vol% ?$H_2$? pri 1000°C. Na osnovi koprecipitacije dobljeni materiali kažejo na to, da so ti delci sestavljeni iz okoli 10-20 nanometrov velikih kristalitov YSZ ter okoli 65-70 nm velikih kristalov niklja.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: kompoziti; ceramic; keramika; geli; precipitacija; nikelj; kovinski oksidi