Secular trends in height, body mass, and BMI among girls in the Eastern Poland region (1986–2021) - Wasiluk, Agnieszka (Zdravstveno varstvo, 2026)
Uvod Namen raziskave je bil oceniti dolgoročne spremembe indeksa telesne mase (ITM) in prehranskega statusa deklic iz vzhodne Poljske v obdobju 1986–2021. Metode Antropometrični podatki so bili pridobljeni iz ponavljajočih se presečnih, populacijsko zasnovanih raziskav, izvedenih v vzhodni Poljski v letih 1986, 1996, 2006, 2016 in 2021. V raziskavo je bilo vključenih 14.825 deklic, starih 8, 13 in 17 let, ki so bile v vseh raziskovalnih obdobjih rekrutirane iz istih šol. Telesno višino in telesno maso so izmerili usposobljeni merilci po standardiziranih postopkih, ITM pa je bil izračunan na podlagi dobljenih vrednosti. Prehranski status (podhranjenost, normalna telesna masa, prekomerna telesna masa in debelost) je bil določen na podlagi mednarodnih mejnih vrednosti ITM. Statistična analiza je vključevala analizo variance (ANOVA) in post-hoc primerjave. Rezultati Največje povečanje ITM v obdobju 1986–2021 je bilo ugotovljeno pri 13-letnih deklicah (+1,66 kg/m2), sledile so 8-letnice (+1,14 kg/m2), medtem ko je bil pri 17-letnicah zaznan upad ITM (-1,13 kg/m2). V celotnem opazovanem obdobju se je pogostost podhranjenosti zmanjšala pri 8- in 13-letnih deklicah za 2,70 oziroma 3,15 odstotne točke, medtem ko se je pri 17-letnicah povečala za 1,85 odstotne točke. Sočasno se je skupna pogostost prekomerne telesne mase in debelosti izrazito povečala v vseh starostnih skupinah, in sicer za 19,89 odstotne točke pri 8-letnicah, 10,66 odstotne točke pri 13-letnicah ter 3,87 odstotne točke pri 17-letnicah. Najizrazitejša povečanja so bila zabeležena v najnovejših raziskovalnih obdobjih. Zaključki V zadnjih 35 letih se je porazdelitev ITM premaknila proti višjim vrednostim, skupaj z naraščanjem prekomerne telesne mase in debelosti. Povečanje podhranjenosti med starejšimi mladostnicami lahko odraža psihosocialne pritiske. Opažene spremembe imajo pomembne posledice za javno zdravje in poudarjajo potrebo po starosti prilagojenih preventivnih strategijah, ki obravnavajo tako prekomerno kot prenizko telesno maso.
Keywords: BMI; nutritional status; physical development; prehranski status; secular trends; sekularni trendi; telesni razvoj