Političkogeografski aspekti hrvatsko-slovenskih odnosa u razdoblju 1991-2000 - Klemenčić, Mladen (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2001)
Sodelovanje dveh sosednjih držav je nujnost v mednarodnih odnosih. Prvih deset let neodvisnosti Hrvaške in Slovenije je bilo v znamenju določanja državne meje. Skupna komisija je za večino meje dosegla soglasje, še vedno pa je nekaj nevsklajenosti in seveda nerešeno vprašanje meje na morju. Stališča o morski meji se danes bolj razhajajo kot na začetku pogovorov, razlike pa so posledica spremenjenih naravnogeografskih razmer ter različnega političnega stanja v obeh državah. Na mednarodnem področju imata obe državi podobne cilje, ravni njihove uresničitve pa sta različni. Pri evropski integraciji Slovenija močno prednjači. Ne glede na probleme imata obe državi pogoje, da razvijeta prekomejno sodelovanje. Za to zgodovina daje dobre osnove, a prebivalstvo obmejnih območij podpira reševanje problemov in izboljšanje bodočega sodelovanja.
Keywords: državne meje; geopolitika; mednarodno sodelovanje; obmejna območja; obmejno sodelovanje; politična geografija