Neformalni viri vpliva v EU - Svetličič, Marjan (Družboslovne razprave, 2009)
Cilj članka je ugotoviti, kako je bila Republika Slovenija (oz. njena strokovna in diplomatska elita) kot predsedujoča Svetu EU v prvi polovici leta 2008 opremljena s kompetencami za izrabo mehkih virov vpliva, ki naj bi jih skladno s teorijo v EU imele male države članice. Članek analizira rezultate ankete, izvedene med več kot 600 državnimi uslužbenci, ki so pri predsedovanju sodelovali z vsebinskimi nalogami. Rezultati kažejo, da pri izvajanju nalog ni bilo problematično trdo znanje, pač pa so bile dosti bolj potrebne mehke veščine. Glede na - sicer subjektivno - oceno nosilcev predsedovanja slovenska državna uprava ne izkorišča dovolj svoje majhnosti, kinaj bi ji omogočala večjo učinkovitost, saj jo pestijo problemi med- in znotrajresorskega usklajevanja, hierarhičnost, ki zlasti vpliva na (ne)informiranost, in pa nizka stopnja neformalnih stikov med uslužbenci.
Keywords: European Union; Evropska unija; Predsedstva; Presidency; Znanje; Knowledge; Javna uprava; Public administration; Javni uslužbenci; Civil servants; Slovenia; Slovenija; predsedovanje; kompetence