Jama Globoška peč, novo paleontološko in paleolitsko najdišče na Kraškem robu - Jamnik, Pavel (Annales. Series historia et sociologia, 2020)
Predstavljamo novo paleontološko in paleolitsko najdišče v jami Globoška peč nad Dolom pri Hrastovljah v slovenski Istri. Iz dveh manjših vkopov smo iz le 94 kg sedimenta uspeli potrditi prisotnost 21 različnih živalskih vrst, nekaj oglja in semen/plodov rastlinskih vrst ter skupaj 68 elementov kamene industrije. Opravili smo kemične analize fosfatnih konkrecij, ki jih razložimo kot ostanek fosilizirane saponifikacije ob razpadu trupel. Začetek odlaganja plasti z najdbami umeščamo v čas pred nastopom zadnjega poledenitvenega sunka pred 26.000 leti, nadaljevalo pa se je verjetno vse do poznega glaciala. Ostanke kamenodobne kulture preliminarno umeščamo v čas gravettienske oziroma epigravittenske kulture.
Keywords: animal remains (archaeology); Globoška peč (Slovenija, jama); Globoška Peč Cave (Slovenia); gravetjen; Gravettian culture; kamena industrija; lithic industry; Paleolithic period; paleolitik; plant remains (archaeology); pleistocen; Pleistocene Epoch; rastlinski ostanki (arheologija); Slovenia; Upper Paleolithic; živalski ostanki (arheologija)