Svetovanje medicinskih sester v zvezi s spolnostjo pacientkam, ki jim je bila operativno izrezana maternica v Splošni bolnišnici Celje - Žohar, Magda (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
Članek predstavlja rezultate raziskave o svetovanju medicinskih sester v zvezis spolnostjo pacientkam, ki jim je bila operativno izrezana maternica v Splošni bolnišnici Celje. Osnovni cilji raziskave so bili ugotoviti, koliko poznajo medicinske sestre vpliv histerektomije na spolno življenje pacientk, kakšno je dejansko izvajanje svetovanja o spolnosti po histerektomiji pri delumedicinskih sester tega oddelka in kaj po njihovem mnenju vpliva na pogovor o spolnosti po histerektomiji, tako s strani medicinske sestre kot pacientke. V raziskavi je sodelovalo 33 medicinskih sester. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. Rezultati raziskave so pokazali, da medicinske sestre poznajo vplive histerektomije na spolno življenje pacientk, vendar kljub temu, da sprejemajo svetovanje o spolnosti kot del zdravstvene nege, pri svojem delu le občasno svetujejo pacientkam o spolnosti po histerektomiji.
Keywords: ankete; Health Education; Histerektomija; Hysterectomy; medicinske sestre; Nursing; Pooperativno obdobje; Postoperative Period; Questionnaires; Sex Behavior; Spolno vedenje; Zdravstvena vzgoja