Analiza sezonske in prostorske spremenljivosti značilnih pretokov rek v Sloveniji - Kostevc, Lea (Acta hydrotechnica, 2022)
Nihanja med malimi, srednjimi in velikimi pretoki v Sloveniji so velika, v zadnjih desetletjih pa se kaže še vpliv podnebne spremenljivosti. Zaradi pomanjkanja padavin in njihove neenakomerne časovne in prostorske porazdelitve je suša v Sloveniji vse večji problem, na drugi strani pa opažamo povečanje števila ekstremnih poplavnih dogodkov. V raziskavi je izdelana analiza regionalne raznolikosti in sezonskosti značilnih pretokov, in sicer srednjih malih (sQnp), srednjih (sQs) in velikih pretokov (vQvk) s 50 vodomernih postaj za obdobje 1960–2018 na letni in mesečni časovni skali. Izračunana so razmerja med značilnimi pretoki, rezultati pa so ovrednoteni tako časovno kot prostorsko. Razpon vrednosti razmerja vQvk/sQnp se giblje med približno 20 in 1000, medtem ko je razpon vrednosti razmerja sQs/sQnp med 2 in 20. Enostavno hierarhično razvrščanje vodomernih postaj za srednje male (sQnp) in srednje pretoke (sQs) je dalo podobne rezultate oz. so bile vodomerne postaje v obeh primerih razvrščene v pet enakih skupin. Pri enostavnem hierarhičnem razvrščanju vodomernih postaj glede na vrednosti visokovodnih konic (vQvk) pa so se izoblikovale štiri skupine. V vseh primerih lahko ugotovimo, da je posamezne skupine težko prostorsko opredeliti.
Keywords: mean flows; mean low flows; peak flows; prostorska spremenljivost; seasonality; sezonskost; spatial variability; srednji mali pretoki; srednji pretoki; stability; veliki pretoki