Problemi koordinacije modernih družb: k načrtnosti in acentričnosti - Makarovič, Matej (Teorija in praksa, 2000)
Moderne družbe označuje izjemno visoka stopnja kompleksnosti in diferenciacije, ki postane še bolj zapletena v kontekstu globalizacije in zahteva senzibilno koordinacijo. Avtor obravnava vprašanje koordinacije iz dveh vidikov: njene centralnosti in njene načrtnosti, kar mu omogoča konstrukcijo štirih idealnih tipov koordinacije: nenačrtno acentrično, nenačrtno centralno, načrtno centralno in načrtno acentrično. Skozi svojo analizo različnih problemov modernega globalizirajočega se sveta skuša pokazati, da lahko - zaradi omejitev vsakega posamičnega modela - le kombinacija vseh štirih modelov zagotovi ustrezno koordinacijo kompleksnih družb. Kljub temu pa se zdi, da je načrtno acentrični model, ki temelji na pogajanjih, tisti, ki ima največje še neizkoriščene potenciale.
Keywords: družba; society; sodobna družba; koordinacija; globalizacija; globalization; družbeni sistemi; sociološke teorije