Država in verske skupnosti - Lesjak, Gregor (Teorija in praksa, 2013)
Besedilo povzema in dokumentira odnose med državo in verskimi skupnostmi v Sloveniji med letoma 2008 in 2011, in sicer tako, da prvenstveno preizkuša stališča države. Izbrani indikatorji kakovosti odnosov so dejanski položaj verskih skupnosti, praksa državnih organov in temeljni predpis, ki ureja pravni položaj verskih skupnosti. Pregled predhodnega razvoja tega področja sugerira optiko, ki razlikuje med dvema konkurečnima strujama, med inkluzivizmom in ekskluzivizmom. Prvi umešča verske skupnosti med druge družbene skupine in prakse tako, da varuje njihove skupne lastnosti, drugi medverskimi skupnostmi ter le-temi in okoliško družbo zlasti razlikuje in še naprej pomeni uradno doktrino. Inkluzivizem se je v obravnavanem časovnem obdobju izkazal za edino razvito alternativno strategijo urejanja odnosov med državo in verskimi skupnostmi.
Keywords: Država in cerkev; Legal status; Pravni položaj; Religious communities; Slovenia; Slovenija; State and church; Verske skupnosti