Pričevanja otrok aleksandrink o življenju v Egiptu v prvi polovici 20. stoletja - Koprivec, Daša (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2009)
Prispevek predstavlja pričevanja dveh generacij otrok aleksandrink o življenju v Egiptu. Prva generacija je bila rojena v letih 1922-1929 na Goriškem, druga pa v letih 1937-1948 v Egiptu. Otroci, rojeni na Goriškem, so se v starosti šestih do desetih let pridružili materam, ki so odšle na delo v Egipt. Razprava želi opozoriti na družinsko življenje aleksandrink v Egiptu v prvi polovici 20. stoletja. Otroci aleksandrink, danes stari od 63 do 87 let, so pomembni pričevalci življenja v Egiptu, saj so tam preživeli več desetletij. Avtorica je zbrala pričevanja tistih, ki živijo na Goriškem, kot tudi tistih, ki danes živijo v Avstraliji, Kanadi, Italiji in Švici.
Keywords: Koprivec, Daša, 1964-; ethnology; etnologija; ljudsko življenje; aleksandrinke; slovenske izseljenke; Slovenes; Slovenke; potomci; emigracija; Egipt; Egypt; zgodovinski pregledi