Zweisprachige Aufschriften in Kärnten - Vom Ortstafelsturm zur Konsenskonferenz - Kert-Wakounig, Sonja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2010)
Dvojezični topografski napisi in vprašanje pozitivnega sprejemanja slovenščine na Koroškem so predmet dolgoletne javne razprave. Članek temelji na intervjujih s koroškimi Slovenkami in Slovenci, javno manj vidnimi in slišanimi osebami, ki pa so neposredno vpete v koroško polje jezikovne napetosti in so prisiljene v njem preživljati svoj vsakdan. Avtorica članka poskuša odgovoriti na naslednja vprašanja: Kako koroški Slovenci ocenjujejo proces transformacije vrednot v zvezi s slovenščino na Koroškem od leta 1972 do danes? Kako gledajo na simboliko dvojezičnih napisov v zvezi z ohranitvijo svojega jezika in identitete? Ali je slovenščina na Koroškem danes bolj cenjena kot v preteklosti? Kakšno vlogo pri tem igra tako imenovana "koroška konsenzna skupina"?
Keywords: Koroška; avstrijska Koroška; Carinthia; Carinthian Slovenes; koroški Slovenci; krajevni napisi; dvojezični napisi; identiteta