Ali pogodbeno delo izven delovnega razmerja uživa kazenskopravno varstvo? - Polajžar, Aljoša (Delavci in delodajalci, 2022)
Avtorja obravnavata vprašanje ali se kazenskopravno varstvo v okviru kaznivih dejanj zoper delovno razmerje (196. in 197. člen KZ-1) priznava tudi osebam, ki opravljajo osebno pogodbeno delo za drugega izven delovnega razmerja. Avtorja ugotavljata, da se (v luči načela zakonitosti) varstvo po 196. in 197. členu KZ-1 nanaša le na delavce v delovnem razmerju. De lege ferenda je utemeljena določena dopolnitev kaznivih dejanj zoper delovno razmerje, da bo določeno kazenskopravno varstvo z zadostno jasnostjo zagotovljeno tudi drugim pogodbenikom izven delovnega razmerja.
Keywords: civil law forms of work; criminal acts against employment relationship; delovna razmerja; employment relationships; kazensko pravo; kazniva dejanja; mobing; notion of a worker; pogodbeno delo; šikaniranje; the principle of legality in criminal law; workplace harassment