Raziskave nosilnega okvira vozila Šinkovec MM - Malnarič, Vili (Strojniški vestnik, 1999)
Vsa vozila, ki so namenjena uporabi na javnih uporabnih površinah, potrebujejo homologacijski dokument vozila. Iz tega razloga je treba pridobiti ustrezna potrdila o trdnostni in/ali funkcijski ustreznosti vseh pomembnih elementov vozila, kar velja tudi za primer izdelave unikatnega prototipnega vozila. V primeru vozila Šinkovec MM spada med najpomembnejše elemente prav gotovo nosilni okvir, saj daje trdnostno oporo vsem drugim elementom vozila. Trdnostni preračun nosilnega okvira je bil izveden na podlagi mejnih obremenitvenih stanj, ki so bila pri računalniško podprtem trdnostnem preračunu vnešena na model MKE nosilnega okvira prek masnih vztrajnostnih sil, ki se pojavijo zaradi delovanja polja pospeška na mase posameznih komponent vozila. Izveden trdnostni preračun obsega preverjanje napetostnega stanja pri statičnih in dinamičnih obremenitvah nosilnega okvira.
Keywords: konstrukcije nosilne; dinamika vozil; izračuni trdnostni; metode končnih elementov; vozila; obremenitve; dinamika; trdnost