Pridobitve in ovire prenovljenih učnih načrtov v gimnaziji - Ivanuš-Grmek, Milena (Šolsko polje, 2010)
V uvodu predstavljamo relevantna spoznanja kurikularne teorije o posodabljanjuučnih načrtov. Osrednji del prispevka namenjamo predstavitvi rezultatov raziskave, ki smo jo izvedli z namenom, da opozorimo na pridobitve prenove učnih načrtov na področju gimnazijskega izobraževanja ter na ovire priizvajanju le-teh v pedagoški praksi. Z obdelavo podatkov o izbranih značilnostih prenovljenih učnih načrtov smo pridobili pomembna spoznanja najprej o pridobitvah posodabljanja le-teh, nato pa o ovirah, ki spremljajo gimnazijske profesorje pri uvajanju.
Keywords: curriculum renewal; gimnazija; grammar school; introduction of renewed syllabus contents; posodabljanje učnih načrtov; uvajanje; vzgoja in izobraževanje