Synthesis and cholinesterase inhibitory activity of selected indole-based compounds - Gršič, Marija (Acta chimica slovenica, 2023)
V članku je opisana sinteza in antiholinesterazna aktivnost 18 doslej neobjavljenih spojin, derivatov indola in triptofana. Spojine, ki vsebujejo indolni strukturni fragment, izkazujejo selektivno submikromolarno zaviranje človeške butirilholin esteraze (hBChE). Strukture na novo sintetiziranih spojin so bile potrjene z ?$^1H$? and ?$^{13} NMR$?1H, IR spektroskopijo in masno spektrometrijo visoke ločljivosti.
Keywords: 1,1’-Carbonyldiimidazole (CDI); 1,1’-karbonildiim-idazol (CDI); amidacije; amidations; catalytic hydrogenation; cholinesterase (ChE) inhibitors; derivati indola; derivati triptofana; indole derivatives; katalitsko hidrogeniranje; prerazporeditve; rearrangements; tryptophan derivatives; zaviralci holinesteraze (ChE)