Impacts of the transformation to industry 4.0 in the manufacturing sector - Rojko, Katarina (Organizacija (Kranj), 2020)
Ozadje in namen: S transformacijo v industrijo 4.0 se v industriji povečuje število nameščenih robotov, kar prinaša velike premike v industrijskih ekosistemih. Zato je bil naš raziskovalni cilj analizirati ključne kazalnike uspešnosti, da bi raziskali ekonomsko in socialno vzdržnost teh sprememb v proizvodnji. Zasnova / metodologija / pristop: Kombinacija uradnih (World Bank, U.S. Bureau of Labor Statistics) in javno dostopnih (Federal Reserve Economic Data, Industrial Federation of Robotics) podatkov je bila uporabljena za statistično obdelavo podatkov, vključujoč primerjavo, korelacijo, navzkrižno korelacijo in analizo vektorske avtoregresije, da bi predstavili pretekli razvoj in tudi napovedali prihodnje trende v ameriškem proizvodnem sektorju. Rezultati: V nasprotju z močno robotizacijo v obdobju 2008-2018 se je delež proizvodnje in zaposlitve v proizvodnem sektorju v tem obdobju zmanjšal glede na celotno industrijo. Kljub temu napoved modela vektorske avtoregresije kaže, da je ameriški proizvodni sektor prišel do prelomne točke, po kateri lahko robotizacija poveča zaposlenost in produktivnost delavcev, hkrati pa spodbuja nadaljnjo rast njihove izobrazbene ravni. Zaključek: Prehod na industrijo 4.0 močno vpliva na vse večje potrebe po novih znanjih in veščinah za večjo produktivnost. V skladu s tem napovedane rasti analiziranih proizvodnih kazalnikov kažejo, da so bili negativni vplivi robotizacije v nedavni preteklosti le začasni zaradi vstopa v industrijo 4.0. Kljub temu pa so potrebne dodatne politike za podporo trajnostnemu razvoju industrije.
Keywords: avtomatizacija; education level; employment; industrial output; industrija; industry 4.0; industry 5.0; industry transformation; labor productivity; robotizacija; robotization; strateški management; ZDA