Nemški model pomoči otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami ali motnjami - Vukovič, Matej (Socialno delo, 2024)
Za nemški model pomoči otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami je značilen premik pozornosti z institucij na otroke ali mladostnike. Ustanova se mora prilagajati uporabnikovim težavam in potrebam in ne uporabnik njej. Otrokova in mladostnikova pravica je, da glede na svoje težave in potrebe dobi ustrezno pomoč. Članek ponuja pregled zakonskih podlag, konceptov in programov na področju pomoči otrokom in mladostnikom s čustvenimi in vedenjskimi težavami ali motnjami v Nemčiji. Predstavi poglede različnih avtorjev na zavodsko vzgojo in izobraževanje ter procese deinstitucionalizacije, zakonske in teoretske okvire ter terminološke koncepte. Avtorji se osredotočajo na pozitivne vidike nemškega modela in razmišljajo o možnosti implementacije posameznih delov v slovenski sistem pomoči.
Keywords: čustvene motnje; inclusion; inkluzija; integracija; integration; mladi; participacija; participation; prevention; preventiva; vedenjske težave; youth