Kraji spomina na soško fronto v 1. svetovni vojni - Matajc, Vanesa (Ars et humanitas, 2018)
Prispevek obravnava slovensko-italijanski obmejni prostor z vidika zgodovinskoprostorske identitete soške fronte, ki se mu je pripisala v kolektivnih imaginacijah I. svetovne vojne. To opomenitev ustvarjajo kolektivni spomini nacionalnih skupnosti, ki so se udeležile bojev na soški fronti. Prispevek obravnava spominsko kulturalizacijo tega prostora z vidikov novohistorizma in teorije semiotike: kot interakcijo prostorskoretoričnih znakov ter jezikovno-besedilnih opomenitev teh znakov, ki jo ustvarjajo književnost, dnevniki in reportaže o soški fronti. Prispevek predstavlja referenčne kraje spomina (Sredipolje, Sv. Mihael, Doberdob, Oslavje) skozi naslednja besedila: roman slovenskega pisatelja Prežihovega Voranca Doberdob, spomini avstrijskega vojaka Hansa Pölzerja, dnevnik slovenskega duhovnika Alojzija Novaka, reportaže avstrijske novinarke Alice Schalek ter (vidik zunanjega opazovalca) ameriški roman Ernesta Hemingwaya Zbogom orožje. Besedila reprezentirajo kolektivne identitete, ki obmejnemu prostoru podeljujejo identiteto soške fronte in mu pripisujejo dodatni smisel: a) zgodovinsko: z vidika nacionalnih kolektivnih identitet, ki se nanašajo tudi na ta prostor; in b) v sodobnem transnacionalnem kolektivnem spominu: s humanističnega vidika katastrofalnosti prve svetovne vojne. Oba kolektivnospominska vidika nastajata v interakciji prostora soške fronte in njegovih jezikovnobesedilnih opomenitev, skozi katero kraji spomina ustvarjajo eno bistvenih retorik tega prostora.
Keywords: 1. svetovna vojna; collective memory; Great War; Hemingway, Ernest; Isonzo front; kolektivni spomin; literatura in zgodovina; literature and history; nacionalna identiteta; national identity; Novak, Alojzij; Pölzer, Hans; Prežihov Voranc; retorika prostora; rhetoric of space; Schalek, Alice; soška fronta