Prekarizacija standardnega in nestandardnega zaposlovanja v Sloveniji (2005-2019) - Breznik, Maja (Teorija in praksa, 2021)
Namen članka je opredeliti trende in razsežnosti prekarizacije standardnega in nestandardnega zaposlovanja v Sloveniji med gospodarsko depresijo in njegovo ponovno ekspanzijo. V literaturi so pojmi (ne)standardno, prekarno in neformalno delo nejasno definirani in slabo razločeni, zato jih najprej teoretsko začrtamo. Nato analiziramo spreminjanje sestave delovne sile v obdobju 2005-2019, kakor jo pokaže statistična analiza longitudinalnih mikropodatkov iz ankete Aktivno in neaktivno prebivalstvo (SURS). Ugotavljamo, da je segment prekarnega dela navzoč tako znotraj standardnega kakor nestandardnega zaposlovanja, da se prekarnost znotraj nestandardnega dela bržkone povečuje in da se s širjenjem nestandardnega dela povečuje tveganje prekarnega in neformalnega dela
Keywords: Employment policy; informal work; Labor market; neformalno delo; nestandardno delo; nonstandard work; Precarious employment; precarious work; prekarizacija; Prekarno delo; siva ekonomija; standard work; standardno delo; Trg dela; Zaposlovalna politika