Hiperbarična kisikova terapija - Lešnik, Kaja (Placebo, 2024)
Hiperbarična kisikova terapija je terapevtski postopek, ki poteka v hiperbarični komori. V njej pacient vdihuje čisti kisik med izpostavljenostjo povišanemu tlaku (višjemu od 1 absolutne atmosfere) z namenom zvišanja parcialnega tlaka kisika v krvi (hiperoksemija) in tkivih (hiperoksija). Različni mehanizmi vpliva hiperbarične kisikove terapije na tkiva imajo potencialno zaviralni učinek na degeneracijo celic, kar je predmet študij na področju iskanja učinkovitih terapij za zaviranje ali uspešno zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni.
Keywords: Hiperbarična oksigenacija; hiperbaričnost; kisik; mehanizmi učinkovanja; Nevrodegenerativne bolezni; terapija