Traitors, cowards, martyrs, heroes - Remec, Meta (Studia Historica Slovenica, 2023)
Članek se osredotoča na fenomen samomora med mladimi in na odnos do samomora v Sloveniji po drugi svetovni vojni. Na podlagi policijskih poročil in poročil Službe državne varnosti o samomorih, spominov, časopisnih člankov in drugega gradiva, ki so ga zbrali preiskovalci, kot so poslovilna pisma in izjave prič, osvetljuje družbene razmere v Sloveniji v šestdesetih letih, analizira diskurz oblasti, medijev in strokovnjakov s področja psihiatrije, psihologije in kriminologije na temo samomorov mladih ter prikazuje vzvode, s katerimi je oblast nadzorovala državljane. Drugi del se osredotoča na policijsko preiskavo 9 samomorov in 5 poskusov samomorov otrok javnih osebnosti, ki so bili za oblast posebej problematični, saj so bili to družbeno angažirani, izobraženi in privilegirani posamezniki, čigar smrt je pritegnila pozornost javnosti.
Keywords: 1968; Aleš Kermauner; Borivoj Dedijer; Borut Kardelj; Jugoslavija; mladina; samomor; Slovenija; socialism; socializem; suicide; Svit Brejc; youth; Yugoslavia